UNDGÅ ELEKTRISK TØJ
Her i kulden har vi problemer med elektrisk tøj. Det klisterer sig til kroppen, og engang i mellem resultere det i små stød - dette kan skyldes mange ting - særligt miljøet omkring os som gulv, elektriske apparater, frostvejr, miks af forskellige materialer m.m.
Nu har vi søgt og søgt efter gode råd, og en af de bedste råd var denne Antistatiske Spray fra Classic Clothing. Den er udvilket i samarbejde med fagfolk fra tekstilbranchen, og den er stort set duftfri. Sprayen er super nem at bruge, da du blot sprøjter den på tøjet med en afstand af 20-30 cm. Lad tøjet hænge og lufte af på en bøjle, efter du har brugt produktet. Sprayen har nogle egenskaber i sig, der går ind og fjerner elektricitet i tøjet.
Det er første gang, at vi tager sådanne produkter hjem til shoppen - og da vi selv har problemet med elektrisk tøj her i de kolde måneder, og ved at andre også går og har disse problemer, ville vi gerne finde noget, der kunne afhjælpe dette. Denne spray er virkelig god, og klart et forsøg værd, hvis du har et stykke favorit tøj, som må blive liggende i skabet når frosten kommer - det er der ikke nogen grund til nu.
Der findes utallige husmorråd i forhold til at undgå elektrisk tøj, og vi vil lige liste nogle af de råd op her:
- Skyllemiddel - Brug lidt skyllemiddel når du vasker tøjet, dette kan afhjælpe problemet. Dog har skyllemiddel nogle andre egenskaber, der ikke altid er så gode, nemlig at det kan ødelægge fiberne i tøjet og medvirke til, at farven falmer. Nogle bruger derfor eddike i stedet, som også kan være et godt alternativ til skyllemiddel.
- Bodylotion - Sørg for ikke at have tør hud. Din hud må gerne være lidt fugtig og fedtet, dette kan forhindre statisk elektricitet. Men det virker desværre ikke altid.
- Kom ikke dit tøj i tørretrumbler, dette gør tøjet mere elektrisk.
- Nogle sprayer deres tøj med hårlak - dette har vi dog ikke selv testet! Vi bruger istedet denne spray, der er særligt udviklet til at modvirke det statiske problem.
Pas på dit tøj! Der er mange ting du selv kan gøre for at passe ekstra godt på dit tøj. Derfor har vi fået disse gode produkter fra Classic Clothing på greymatter.dk . . . Som nævnt tidligere har vi problemer med elektrisk tøj, særligt i frostvejr, derfor har vi investeret i denne gode antistatiske spray til shoppen. Flasken er altid med os når vi f.eks. er ude på fotoshoot.
Det var en af vores kunder, der gav os et tip til at bruge disse produkter, og tak! Vi elsker når i kommer med god feedback på bl.a. problemer som disse - som mange af os jo har!
ULDVASK - PAS PÅ DIN STRIK
Vi ser desværre engang imellem nogle eksempler på, hvor galt det kan gå, når særligt uld bliver vasket forkert. Dette gælder også selvom det er en uldblanding. Så snart der er uld i din strik, skal du passe ekstra på den. Uld er et naturmateriale, der har mange egenskaber. Der findes mange typer af uld, men overordnet skal det helst ikke vaskes for meget - uld kan luftes! Men har du brug for at vaske din uldbluse, men ikke orker at vaske den forsigitgt i hånden (i en spand på max 30 grader), så er der andre råd at hente.
Ligemeget hvad der står i vaskeanvisningen, så skal uld ALTID vaskes på uldprogram - IKKE SKÅNEPROGRAM! IKKE FINVASK, MEN ULDVASK. Det er super vigtigt at du kender din maskine godt, inden at du vælger at vaske en uldtrøje i den. Uld kan ikke tåle at få et chock, dvs. din maskine må ikke f.eks. vaske ulden på 30 grader, og derefter skylle med koldt bagefter - her går det altså galt! Vi anbefaler altid at du vasker dine uld items på KOLDT ULDPROGRAM - det gør vi selv, og dette kan ulden sagtens tåle. Uldblusen får også en let centrifugering (husk den skal være lav, max 900), og har derved lettere ved at tørre.
Når du skal til at vaske din uldbluse, så husk at benyt det helt rigtige vaskemiddel, nemlig den til ULD! Denne uldvask fra Classic Clothing er specielt udviklet til uld, og den holder fiberne i ulden blød og lækker, således at strikken bevarer blødheden og ikke bliver stiv og trist i looket.
Når din uldstrik er tør, kan den sagtens stryges - og synes du den fnuller en smule, så brug en lille kashmir kam, som nemt kan fjerne fnuller - disse kan ofte købes på et renseri. Nogle eksperter siger at man endelig ikke må fjerne fnuller fra sin strik, og at de med tiden selv stopper - men er du ikke tålmodig og kan vente på dette, så prøv den lille kam.
Hvis du synes din strikbluse fæller meget, kan du også komme den i fryseren natten over, så burde den blive bedre. Dette er også et gammelt husmorråd.
Denne lækre uldvask fra klassisk er særligt udviklet til uld, og har en blid duft af sæbe. Du skal ikke benytte meget ved en vask i maskinen, 2 spiseskefulde er nok.
SKÅN DE SARTE MATERIALER
Til dig som vil have rene materialer som uld og silke, er det også vigtigt at benytte de korrekte produkter til disse stoffer. Vi har fået denne lækre silkevask på shoppen, der f.eks. holder på farverne i silken. Dette silke vaskemiddel er skånsomt og sørger for, at farverne binder og ikke falmer.
Har du en lækker silkebluse, så vil vi anbefale dig at passe ekstra på den. Vask dine silkebluser på silkeprogram, og skån dem ved at benytte det rigtige vaskemiddel. Vi anbefaler f.eks. også, at du vasker satin og andre silkelignende materialer med silkevask, da dette holder glansen i stoffet.
BLONDER OG PALIETTER
Når du vasker dine blondebluser, anbefaler vi at du gør dette i en vaskepose, så undgår du hul i blonden. Vaskeposer kan f.eks. købes hos H&M - Jeg vasker også bher i vaskeposer, for ikke at ødelægge vaskemaskinen, hvis en bøjle skulle rive sig løs.
Når du vasker tøj med tilbehør på, så vend altid tøjet på vrangen og igen, benyt en vaskepose - dette er skånsomt og passer på tilbehøret, der er sat på tøjet.
Vasker du coatede styles, så igen, vend altid f.eks. coatede bukser og nederdele på vrangen. Stryg også altid på vrangen! Eller lad det hænge og tørre, så du undgår at skulle stryge på det.
Pletter på tøj
Øv øv øv - man kan være så uheldig. Men heldigvis er der gode råd at hente. Vi har fået denne gode pletfjerner på shoppen, der kan fjerne de sværeste pletter. Inde på selve produktet kan du læse udførligt hvordan du skal gøre trin for trin. Det er vigtigt at afpårøve pletfjerneren inden brug på et ikke synligt sted, for at se hvordan materialet reagerer på den.
Vi har begge arbejdet i modebranchen i mange år, og denne pletfjerner er meget omtalt, da den er super super god! Har du nogle svære pletter du gerne vil forsøge at komme af med, så vil vi anbefale at du afprøver denne.
Vi håber at du er blevet lidt klogere på elektrisk tøj, hvordan du tager hånd om dine uldstrik, passer på din silke og får fjernet dine uønskede pletter. Vi har valgt at blive forhandler af denne lækre serie fra Classic Clothing, da vi selv synes at produkterne er rigtig gode og skånsomme. Er du ikke vild med denne serie, så fås der en masse andet på markedet - men husk, pas nu godt på dine uldstrik, og særligt pas på din vaskemaskine - du skal kende din maskine rigtig rigtig rigtig godt, hvis du f.eks. smider uld ind på 30 grader.
Vi anbefaler altid at du vasker uld på koldt uldprogram, eller ved håndvask hvor temperaturen er konstant og ikke over de 30 grader.
// Lærke